Bilorientering   15/05/17

Dobbeltsejr til Børge Holm og Jørn Mørup
Perfekt start på Nordeuropæisk mesterskab for Danmarksmestre fra Thisted og Struer
Kampen om årets Nordeuropæiske Mesterskab i bilorientering blev indledt i weekenden, da de 2 danske afdelinger blev afviklet fredag og lørdag. Nordeuropæisk Mesterskab afvikles over 6 afdelinger, med 2 i Danmark, 2 i Finland og 2 i Sverige

Fredagens afdeling blev arrangeret af Viking Auto Sport i Frederikssund og blev kørt i et militært øvelsesterræn ved Jægerspris nordvest for Frederikssund, mens lørdagens afdeling blev kørt i et område mellem Sorø og Næstved og havde Motorklubben for Borup og Omegn som arrangør. De to løb var også tællende som henholdsvis 2.og 3. afdeling om Danmarks Mesterskabet.

En perfekt start på kampen om det Nordeuropæiske Mesterskab for Børge Holm og Jørn Mørup, der vandt begge de danske afdelinger og samtidig bragte sig i spidsen i DM kampen.
(Foto: Keseler Kirketerp)

De danske afdelinger om Nordeuropæisk Mesterskab har ofte været en tæt duel mellem de mange dobbelte nordeuropæiske/nordiske mestre, Ikast brødrene Harald og Jan Søndergaard og de forsvarende Danmarks Mestre, det kombinerede mandskab fra Thy Motor Sport, Thisted og Struer & Omegns Motor Sport, Børge Holm og Jørn Mørup. I år var der desuden en forventning om, at sidste års DM sølv vindere Frederikssund mandskabet Bjarne Hansen og Jan Johansen kunne drage fordel af hjemmebane og gøre sig gældende i toppen.

Det blev dog de to Midt og Vestjyske mandskaber der kom til at kæmpe en meget tæt kamp om sejren i begge løb

Årets første afdeling fredag aften blev den klart sværeste af de to afdelinger. Hele løbet blev afviklet i det militære øvelsesterræn ved Jægerspris i Nordsjælland. Søndergaard brødrene har traditionelt overtaget i disse svære løb, hvor de oftest er hurtigst gennem ruten.

Børge Holm og Jørn Mørup kørte et forholdsvist kontrolleret løb, hvor tempoet blev sat højt, men også sat ned i de områder, hvor der blev stillet store krav til orienteringen. Holm og Mørup formåede at køre hele ruten med kun en fejlkørsel, der blev belønnet med 25 strafminutter, men holdet kørte i en tid, der var 15 minutter langsommere end brødrene Søndergaard.

Brødrene Søndergaard kørte et fejlfrit løb i et højt tempo i de svære dele af ruten. Til gengæld lavede de to gange en begynderfejl, der begge blev belønnet med en manglende rutekontrol og dermed to gange 25 strafminutter. Dermed kunne Holm og Mørup køre sig ind på løbets førsteplads med et forspring på 10 strafminutter.

Struer mandskabet Morten Jäger og Bent Mikkelsen tog sig af 3. pladsen mere end 100 strafminutter efter Søndergaard brødrene. Frederikssund mandskabet Bjarne Hansen og Jan Johansen skuffede på hjemmebanen og måtte tage til takke med 4. pladsen i løbet.

Søndergaard brødrene har traditionelt klaret sig bedst i internationalt sammenhæng, mens det på de danske baner har været en mere lige kamp med Børge Holm og Jørn Mørup.

Det blev igen Børge Holm og Jørn Mørup der trak det længste strå da de to hold duellerede endnu tættere i lørdagens afdeling. Holm og Mørup vandt nemlig også denne afdeling, så ud over at få en perfekt start på kampen om det Nordeuropæiske Mesterskab gav de to sejre også en føring i den samlede DM kamp efter 3 af 6 afdelinger er afviklet.

Holm og Mørup havde kun en enkelt fejlkørsel i hele løbet. Det samme havde brødrene Søndergaard. Men i lørdagens afdeling var det Holm og Mørup, der var hurtigst om at gennemføre ruten. Kun 5 strafminutter blev det til ud over den planlagte idealtid. Ikast mandskabet havde 8 minutter ud over idealkøretiden. Derfor var forspringet helt nede på 3 strafpoint.

Lørdagens afdeling blev kørt i dagslys og havde ikke samme høje sværhedsgrad. Alligevel skulle man hele tiden have øje for en række små detaljer, som nemt kunne indbringe strafpoint. Holm og Mørup startede efter konkurrenterne fra Ikast, så ved pausen kunne holdet se, at man havde opbygget et forspring på to minutter i forhold til konkurrenterne. Derfor blev der kæmpet med at nå resten af ruten indenfor idealkøretiden. Det lykkedes for Holm og Mørup, mens Søndergaard brødrene satte endnu et minut til lige som brødrenes eneste fejlkørsel kom netop i den sidste pressede fase i løbet.

Kampen om det Nordeuropæiske Mesterskab fortsætter i begyndelsen af september, hvor de næste to afdelinger afvikles i Finland. Serien slutter i Sverige til oktober

Resultat
Viking Auto Sport, Frederikssund – fredag den 12. maj 2017.
Første afdeling om Nordeuropæisk Mesterskab og anden afdeling om Danmarks Mesterskabet i bilorientering

Nr. 1 Børge Holm, Thisted – Jørn Mørup, Struer 118 Strafpoint

Nr. 2 Harald Søndergaard – Jan Søndergaard, Ikast 128 Strafpoint

Nr. 3 Morten Jäger – Bent Mikkelsen, Struer 235 Strafpoint

Nr. 9 Michael N. Larsen, Struer – Henrik Møller-Nielsen, Århus 510 Strafpoint

Resultat
Motorklubben for Borup og Omegn – lørdag den 13. maj 2017. Anden afdeling om Nordeuropæisk Mesterskab og tredje afdeling om Danmarks Mesterskabet i bilorientering